Вера и Калоян - нашата история

Здравей! Ние сме Вера и Калоян - партньори в живота и в работата.

Създадохме играта "Писма от миналото" като много добра алтернатива на нашата ескейп стая - с играта можеш да се забавляваш навсякъде и колкото време поискаш. Единствено са необходими добро настроение, няколко свободни часа и достъп до интернет (за да въвеждаш отговорите на загадките). Чаша вино би била добро допълнение. :)

 

А в интервюто по-долу можеш да научиш нашата история.

 

Разкажете малко за себе си – как започна всичко?

Калоян: За да отговоря на този въпрос, може би е най-добре да започна от малко по-далеч.

В началото бяхме в „корпоративна“ среда - на работа от понеделник до петък, от 9 до 6, и въпреки че като цяло бяхме доволни, понякога работните дни бяха много натоварващи и не винаги имахме време да си починем добре. Обикновено излизахме на разходка, на заведение, понякога на кино, и въпреки че бяхме с приятели и в приятна компания, често не можехме да „презаредим“ напълно. Понякога пробвахме и по-активни неща като боулинг или билярд, но обикновено тези занимания също ни омръзваха бързо.

Вера: Обичаме да ходим на разходка извън София, но през седмицата е много трудно да отидем дори на Витоша. Като цяло ни беше трудно да намерим нещо, което да не изисква прекалено много време или предварителна подготовка и да е достатъчно забавно и интересно. Обикновено вечерите ни завършваха пред телевизора или компютъра без реално да сме се разтоварили. Имахме нужда от нещо ново.

 

А как ви дойде идеята за създаването на Ескейп стая?

Калоян: Една сутрин (беше лятото на 2014) прочетох много интересна статия, която описваше такова забавление в САЩ – идеята ми се стори страхотна – група приятели влизат в специално проектирано помещение и целта им е да успеят да излязат за 60 минути – за да се справят, трябва да решат поредица от загадки, да си помагат, да бъдат екип. Някои от загадките изискват наблюдателност, други логика, трети малко сръчност – интересното беше, че не са нужни нито специални знания, нито някаква предварителна подготовка – звучеше като перфектното забавление, на което можеш да се отдадеш с приятели след работа. Веднага започнахме да мислим как можем и ние да направим нещо подобно...месец след това отвори първата такава стая в България – не можехме да повярваме, че са ни изпреварили!

Минута след като бяхме разбрали за нея, вече бяхме отворили сайта им, за да си запазим час. Отидохме, играхме, хареса ни - страшно много. Влязохме в Стаята и напълно се изключихме от света за един час – влизаш и за 60 минути се потапяш в един нов свят. Забавлявахме се искрено! За разлика от виртуалния свят, обаче, в Ескейп стаите всичко е реално и осезаемо. Тук сте само ти, твоят отбор и загадките. Няма проблеми, няма телефони, няма стрес. Стаята те въвлича в нова, паралелна реалност, която обаче не те натоварва, а те освобождава от напрежението и рутината на забързаното ежедневие. Именно за това при нас най-често идват хора, които имат забързано ежедневие и често нямат време за качествена почивка. Цяла седмица след това си преигравах този един час (64 минути, ако трябва да сме точни :) ) наум.

Тук вече е момента да кажа, че от известно време тайничко знаех, че е време да оставя корпоративната среда и да правя нещо, което ме удовлетворява истински. Исках това, което правя, да доставя удоволствие както на мен, така и на тези, които го използват. Проблемът беше, че дотогава не знаех какво може да е това нещо. Е, вече знаех – мисълта, че със забавление като това мога да внасям толкова много емоция и настроение в ежедневието на хората, не ме оставяше – напуснах тогавашната ми работа и започнахме да работим върху ескейп стаята. След 6 месеца огледи, строежи и мислене на загадки, бяхме готови – ескейп стая „Клопката“ беше завършена и очакваше първите отбори.

 

А как се появи настолната игра "Писма от миналото"?

Колкото и страхотни да са ескейп стаите, все пак си имат известни ограничения - например, не винаги можеш да запазиш ден и час, които да са удобни и за останалите участници от отбора. Имаш определено време за игра, когато то изтече, се налага да излезете, дори и да не сте успели да изпълните мисията. 

Създадохме настолната игра с идеята тя да разрешава точно тези проблеми - можеш да я играеш колкото дълго поискаш, когато и където пожелаеш. Относно самото изработване - първо решихме, че искаме играта да е точно за двойки. От една страна, когато сте двама, екипната работа е гарантирана, а с това и сближаването. След това дойде тематиката - двама влюбени, разделени от разстоянието. Казахме си "Супер, актуална тема. Но как да запазим приказното, нереалното?" Така решихме събитията да се случват в миналото - 19 век. След това започнахме работа по самите писма и загадки. Решихме, освен писмата, да включим и допълнителни предмети, които да правят преживяването по-забавно и интерактивно. И след доста работа "Писма от миналото" беше готова за най-нетърпеливите получатели.